Naše usluge

ISTRAŽIVANJE I SAVJETOVANJE

Kao nositelj licence Ministarstva kulture za istraživanje nematerijalne kulturne baštine i kao osnivač i dugogodišnji predsjednik udruge DRAGODID, sudjelovao sam na desetke radionica, kampova i projekata s ciljem zaštite kulturne baštine. Od najvažnijih istaknuo bi rada na konzervatorskoj studiji „Starogradsko Polje” UNESCO-ov lokalitet na otoku Hvaru, izradi i idejnom rješenju uređenja kulturnog dobra „Francuska cesta” u Brelima, Konzervatorskoj studiji uređenja Foše u gradu Zadru, te kao posebno vrijedno istaknuo bih vođenje radionice gradnje bunje ispred O.Š. Grohote na Šolti, projekt koji je kroz školski kurikulum o suhozidnoj baštini, proglaše kao najbolji školski volonterski projekt u Hrvatskoj.

SNIMANJE IZ ZRAKA

Drugi otok nudi usluge profesionalnog fotografiranja i snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom Mavic 2 Pro. Za letenje sam registriran pri Agenciji za civilno zrakoplovstvo. S godinama iskustva letenja u najrazličitijim situacijama i terenima, posebice iznad mora, producirao sam i nekoliko kratkih video uradaka s ciljem populariziranja i revitalizacije kulturnih krajolika i kulturnih dobara. Osim toga nudim i usluge aeromagnetometrijskog snimanja i izradi 3D modela uz pomoć softvera Agisoft Metashape.

AUTORSKI ČLANCI I KNJIGE

S dvadeset godina rada u novinarstvu i kao član Hrvatskog novinarskog društva, radio sam u vodećim hrvatskim medijskim kućama, te pisao i izvještavao o najrazličitijim temama. Kasnije u karijeri profilirao sam se kao novinar specijaliziran za nautiku, od čega su mi reportaže o otocima i gradovima i mjestima na Jadranu, omiljena tema, stoga i donosim pregled reportaža koji su izašli u tiskanom izdanju magazina Yachts Croatia, te se mogu naći online na www.yachtscroatia.com.

Od stručne literature izdvojio bih priručnik „Gradimo u kamenu” koji je tiskan u 4. izdanja s oko 15000 tisuća primjeraka na kojem sa sudjelovao kao kourednik i autor, te postao najomiljenija knjiga o suhozidnoj baštini u Hrvatskoj, te popularizirao ovu nematerijalnu vještinu na popisu UNESCO-a liste nematerijalne svjetske baštine.

Vrlo zanimljiva knjiga u kojoj sam također sudjelovao kao autor je nastala u sklopu projekta „Roof of Rock”, a koje sumira istraživanja na temu pločasto vapnenca, a provedena su na području Hrvatske, Slovenije, Italije. U sklopu istog projekta, tiskana je knjižica u kojom sam ispisao članke s o važnim smjernicama za izmjenu zakonodavstva kada je u pitanju važan resurs kao što je vapnenac i njegova primjena prilikom obnove kulturne baštine.

Fotografske Knjige

Kao fotograf  s multimedijalnom umjetnicom Majom Jelušić, objavio sam dvije slikovnice na temu kultune baštine: „Velike kuće – Hvar” i „Velike kuće – Split” u izdanju Ibis Grafike iz Zagreba, te jednu zbirku poezije: Akvarij More” u izdanju Gradska knjižnice i čitaonice Hvar. https://www.gkmm.hr/dogadaj/predstavljanje-knjige-maje-jelusic-em-akvarij-more-em-