O nama

Obrt za istraživanje i savjetovanje Drugi Otok, osnovan je 2019. godine s ciljem unaprjeđenja znanja i vještina stečenih tijekom dvadeset godina bavljenja očuvanjem hrvatske vernakularne baštine, te pružanja usluga savjetovanja pojedinaca, udruga i jedinica lokalne samouprave o mogućnostima obnove i interpretacije kulturne baštine.

Prof. pov. / dipl. muzeolog Filip Bubalo osnivač je i vlasnik obrta Drugi otok, koji se već dvadesetak  godina bavi istraživanjem i zaštitom tradicijske arhitekture odnosno suhozida kroz djelovanje Udruge Dragodid čiji je osnivač i dugogodišnji volonter. Kao baštinski profesionalac ovlašten od strane Ministarstva kulture za istraživanje kulturne baštine, održao je brojna predavanja i u Hrvatskoj i inozemstvu na temu očuvanja suhozidne baštine, sudjelovao u  IPA prekograničnim projektima, vodio radionice obnove na brojnim zaštićenim lokalitetima, te je koautor priručnika o suhozidnoj gradnji Gradimo u kamenu. Od najvažnijih istraživanja ističe rad na konzervatorskoj studiji Starogradskog Polja – UNESCO-ov lokaliteta na otoku Hvaru, izradi i idejnom rješenju uređenja kulturnog dobra – Francuska cesta u Brelima (3D rekonstrukciji), Konzervatorskoj studiji uređenja Foše u gradu Zadru, te kao posebno vrijedno iskustvo projekt gradnje bunje ispred O.Š. Grohote na Šolti,  koji je proglašen kao najbolji školski volonterski projekt u Hrvatskoj.  S ponosom ističe zajednički doprinos svih članova Udruge Dragodid, koja je dobitnik najvažnije europske nagrade za baštinu: Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award 2011, kao i nagrade na 47. Zagrebačkom salonu arhitekture – posebno priznanje, nagrade Tripun Bokanić, te nagrade Ministarstva kulture Vicko Andrić za doprinos lokalnoj zajednici. Član je Upravnog vijeća SPS – Société scientifique internationale pour l’étude pluridisciplinaire de la Pierre Sèche, te jedan od osnivača međunarodne organizacije REPS – European Drystone Network, europske suhozidne kulturne rute koji je na putu da postane certificirana ruta Vijeća Europe. 

 

Od 2006. radi kao novinar u dnevnom tisku i specijaliziranim časopisima, a fotografijom se bavi od 1980-ih, te zadnjih dvadesetak godina objavljuje u tiskovinama, magazinima i virtualnom medijskom prostoru. S fotografijama je ilustrirao autorsku knjigu Akvarij more, nekoliko stručnih publikacija o suhozidnoj baštini, te dvije slikovnice.